En bok om Dominikus

Veronica Tournier OP, Artos, 2022

I år är den 800 år sedan det första svenska dominikanklostret grundades i Lund. Just därför är det en stor glädje att syster Veronica OP, som tillbringat en stor del av sitt liv i Sverige, framför allt på Berget i Rättvik, sammanställt en förträfflig bok för den som vill lära känna denna ordens grundare.

Till skillnad från sin samtide Franciskus är Dominikus som person relativt okänd. Han efterlämnade inga egna skrifter, han verkar ständigt stå i skuggan av sin orden. Den främsta källan till information om hans liv och verk är den lilla skriften Libellus, som skrevs av Jordanus av Saxen, Dominikus förste efterträdare som ordensmästare. Denna text har länge funnits i enklare utgåvor, men mig veterligen är det första gången den ges ut som ”riktig” bok. Översättningen från latinet är gjord av Kerstin Thomell 1983, och reviderades språkligt av Anders Piltz OP, 2021.

Libellus utgör en första del, medan den andra delen i boken är Dominikus nio sätt att be. Översättning är här gjord från franska av syster Veronica själv, med illustrationer baserade på medeltida målningar. Denna text sammanställdes tidigt efter Dominikus död och hans bröder hade den ofta med sig på sina vandringar. Även om vi idag kan känna skepsis inför en Dominikus som gisslar sig som ett av de nio sätten att be, är det likväl inspirerande att se och läsa om hur Dominikus i enkelhet – kroppsligen – vände sig till sin Gud.

Lisa Wetterberg