Ny ordförande för påvliga teologiakademin

Den 63-årige sicilianske biskopen Antonio Staglianò från Noto har utsetts till ny ordförande för den påvliga Akademin för teologi. Utnämningen, som beslutats av påve Franciskus, tillkännagavs av Vatikanen i lördags. Staglianò efterträder Ignazio Sanna (80), som haft ämbetet sedan 2019. Staglianò fortsätter samtidigt som biskop av Noto.

Biskop Staglianò har studerat teologi i bland annat Milano, Rom och Tyskland. Han har varit rektor och docent i systematisk teologi vid Teologiska institutet för Kalabrien. 2009 blev han biskop i Noto, och i den italienska biskopskonferensen ansvarar han för avdelningen Migration.

Påvliga Akademin för teologi grundades av påve Clemens XI 1718. I början avsedd för utbildning av kyrkligt anställda, är huvuduppgiften idag forskning och fördjupning kring centrala teologiska ämnen.

(KNA/Vatican News)