Missio varnar för häxeriförföljelser i Afrika

Demonstranter i Papua Nya Guinea under World Day Against Witchcraft and Sorcery

Hjälporganisationen Missio i Tyskland varnar för ökande häxjakt i Afrika. På ”Internationella dagen mot häxförföljelser” den 10 augusti rapporterar Missio att vidskepelsen utsätter kvinnor, men ofta även män och barn, för livsfara i 43 länder.

De riskerar att dödas sedan de anklagats för häxeri. Antalet länder där detta förekommer har ökat med två sedan i fjol. De nya länderna med häxförföljelser är Sierra Leone och Zimbabwe. Dessutom står Mocambique och Botswana på listan för observation.

De flesta länderna finns i Afrika, men även sydöstasiatiska länder samt Mexiko, Bolivia, Guatemala och Haiti är drabbade av fenomenet. Experter anser att de senaste sextio åren sett fler dödsoffer för häxerianklagelser än under 350 år av europeiska häxförföljelser.

Anklagelserna om häxeri uppkommer ofta efter plötsliga och oförklarliga dödsfall eller sjukdomar, men också i samband med väderfenomen, säger den schweiziska ordenssystern Lorena Jenal, som arbetar i Papua-Nya Guinea. Människor som slungats ur en stenålderskultur rakt in i den digitala nutiden och förses med vapen och alkohol samt bristande skolning är en grogrund. En varsam form av integration kan underlätta problemets lösning.

(Domradio)