En elefant till påvens kröning

Idag den 12 augusti, World Day of Elephants, berättar vatikanexperten Ulrich Nersinger för tyska Domradio om när påven fick en elefant i kröningspresent. Året var 1525, och påven var Leo X. Kungen av Portugal ville komma med en överdådig gåva, och det blev en elefant.

Detta har länge betraktats som ett rykte, men historien är sann, som snart skall framgå. Det berättas att påven tog emot elefanten – som hette Hanno och som kom tillsammans med en delegation på hundra man – i närvaro av kurian, alla kardinaler och diplomatiska kåren. Man hade satt fram en hink med vatten till elefanten. Den drog upp vatten i sin snabel, men drack inte utan sprutade ut en präktig kaskad över hela festsällskapet.

Alla var förfärade, särskilt den portugisiske envoyén, över skandalen. Men påven hade sinne för sådant och tjöt av skratt. Elefanten fick sedan bo i ett eget hus i Vatikanen och levde där en tid. Till slut fick den problem med magen. Man försökte bota den, även med äkta guld, som man brukade medicinera värdefulla patienter med. Men Hanno dog, till påvens stora sorg.

Historien bekräftas av utgrävningar som 1962 avslöjade elefantben i jorden i närheten av Vatikanmuseerna. Och man kan även se resterna av elefanttänder i Peterskyrkans skattkammare. Vilken betydelse och berömmelse Hanno hade framgår av teckningar och bilder av elefanten som Raffael och hans elever gjorde samt en freskomålning i Apostoliska palatset.

Elefanternas Världsdag initierades av två kanadensiska filmare. Djurvårdare över hela världen har ställt sig bakom. Var femtonde minut uppges enligt vissa källor en elefant falla offer för olagliga jägare. I Indien rapporteras ofta om trafikolyckor med vilda elefanter till följd av att deras levnadsutrymme minskar genom bebyggelse.

(Domradio)