Präst på Sri Lanka inför rätta för protest

F. Amila Jeewantha Peiris, församlingspräst i Niwithigala, Sri Lanka.

Prästen Amila Jeewantha Peiris, församlingspräst i Den uppståndne Kristus församling i Niwithigala, som tillhör oppositionen mot president Gotabaya Rajapaksa, har frigivits mot borgen sedan han infunnit sig till rättegång.

Den 45-årige prästen från ett avlägset område med fattiga plantagearbetare hade anslutit sig till demonstranter i Colombo mot den ekonomiska krisen i landet. Han anklagades för brottslig verksamhet, deltagande i otillåtna möten och liknande.

Dagen för hans rättegång samlades hundratals demonstranter, inklusive en biskop, präster, ordenssystrar, advokater och aktivister i en gemensam tyst protest framför domstolen i Colombo. En advokat sade att polisen gjort fel i att söka efter honom som efter en terrorist. En präst, oblatmissionären Lal Pushpadews, uppmanade regeringen att sluta trakassera ordensbröder och –systrar som demonstrerar fredligt för ett slut på en korrupt regim.

Amnesty International fördömer de massarresteringar Sri Lankas regering utför för att ingripa i rättsprocesser de initierar med hänvisning till rådande undantagstillstånd.

(UCA News)