Biskop i Nicaragua bortförd av polis

Foto: Vatican Media

Den nicaraguanska regimens hårdhänta agerande mot katolska kyrkan fortsätter. Tidigt fredag morgon, omkring kl 03 lokal tid, bortfördes en av landets biskopar av en poliskonvoj, efter att han suttit i husarrest i två veckor.

Lokala medier rapporterar att biskopen av Matagalpa, Rolando Alvarez, fördes bort tillsammans med några av de fem präster och sex lekmän som suttit i husarrest med honom, och fördes bort från staden. Biskopen har sedan en längre tid fått direkta hot av landets regim, som har bett honom välja mellan att lämna landet eller fängslas. Biskop Alvarez har hittills vägrat att lämna, och husarresten skedde efter att biskopen öppet bett på stadens gator och välsignat förbipasserande med en monstrans.

Ingen vet var biskopen befinner sig, men det misstänks att han förts till det beryktade El Chipote-fängelset i staden Managua, där hundratals politiska fångar hålls inlåsta. Hittills har polisen bara låtit kungöra att biskopen ”står under utredning” och att han anklagas för uppvigling av våldsamma grupper och för att vilja destabilisera staten.

Påven Franciskus uttryckte i går söndag under Angelus-välsignelsen sin oro över situationen i Niaragua:

– Jag följer situationen i Nicaragua mycket nära, med oro och sorg … Jag vill uttrycka min övertygelse och mitt hopp om att en grund för samexistens med respekt och fred går att hitta genom öppen och ärlig dialog.

Lång rad av övertramp mot kyrkan

Tidigare i somras beordrade landets regering ett kloster med Moder Teresasystrar att stänga, och systrarna fick med endast ett par dagars varsel lämna landet. Därtill har sju radiostationer, som drivs av katolska kyrkan, tvingats stänga ned enbart under augusti. I mars tvingade regimen Heliga stolens ambassadör, nuntie Waldermar Stanislaw Sommertag, som fungerade som medlare i konflikten mellan kyrkan och landets styre, att lämna landet.

Av Nicaraguas befolkning på runt två och en halv miljoner människor uppges knappt sextio procent tillhöra katolska kyrkan, som har sju stift i landet, varav ett ärkestift.

(Crux)