Ny instruktion från påven: alla tillgångar i Vatikanen flyttas till Vatikanbanken

Beskedet publicerades i går tisdag i Heliga stolens tidning L’Osservatore Romano i form av ett förtydligande av den nya apostoliska konstitutionen Praedicate Evangelium: senast den 30 september måste samtliga ekonomiska tillgångar i Vatikanen flyttas till Vatikanbanken.

Institutet för religiös verksamhet, eller Vatikanbanken som det även kallas, grundades 1942 och förfogar över de likvida tillgångar som finns i Vatikanen. Banken, som har drygt hundra anställda, förfogar i dag över 5,2 miljarder euro och har över fjorton tusen klienter: dikasterier och andra enheter inom Vatikanen, religiösa ordnar, präster, katolska institutioner, anställda inom Vatikanen samt ett stort antal av Roms basilikor. Flera enheter inom Heliga stolen, däribland statssekretariat, har hittills använt banker i utlandet, men påvens dekret, som ämnar öka transparensen och minska risken för pengatvätt, sätter nu helt stopp för användning av andra banker.

(Crux)