Burkina Faso: “Vi väntar bara på nästa attack”

Katolsk kyrka i byn Bogonam i Burkina Faso. Foto: Wikimedia Commons.

Fader Honoré Quedraogo, rektor för prästseminariet i stiftet Tenkodogo i Burkina Faso, slår larm om situationen för landets kristna i en intervju med den påvliga stiftelsen Aid to the Church in Need. – Människor lever i konstant fruktan, berättar han.

Klädd i traditionellt snitt i en svart/vitmönstrad långskjorta är den katolska prästen Honoré Quedraogo öppenhjärtig, när han berättar om den konstanta rädsla kristna i Burkina Faso lever under.

– Människor vaknar på morgonen och vet inte om de kommer att bli de senaste offren för en attack. Ingen känner sig säker längre. Förövarna tvingar befolkningen att följa sharia-lagar. Män tvingas bära långbyxor och får inte längre raka sig, och kvinnor måste bära slöja. Västerländsk utbildning är förbjuden, och barn måste i stället gå till koranskolor, som kallas madrassa. Kyrkor får inte ringa i klockorna och alla måste delta i bönerna i moskéer.

Officeren Paul-Henri Damiba tog makten över landet i januari i år och lovade då att slå ner hårt på korruption och terrorism, men fader Quedraogo menar att detta närmast spätt på spänningarna.

– Genom att högt och tydligt gå ut med att han ville ta strid mot terroristerna verkade det som om Damiba i själva verket utmanade dem. Resultatet är att vi sett fler attacker än någonsin. Dessutom är sextio procent av befolkningen arbetslös. De har inget att göra på dagarna, och om någon erbjuder dem hundra euro för att döda någon säger de ja.

Kristna blir internflyktingar

Många präster och kateketer har därför flytt från stiftet Tenkodogo, berättar fader Honoré Quedraogo, vilket lett till att vissa församlingar inte längre fungerar. Men mässor och böner fortsätter att sändas på kristna radiostationer.

– Några av mina församlingsmedlemmar ber för fred hela natten. Situationen har stärkt kristnas tro i hela landet. Några har till och med gått så långt att de blivit martyrer hellre än att ge upp sin tro. Vårt hopp är att tron ska öka. Det är tro och bön som kommer att rädda oss, inte vapen. Det vi upplever är bortom oss; attackerna är djävulska till sin natur, och det är bara Gud som kan hjälpa oss.

Drygt sextio procent av befolkningen i landet med runt tjugo miljoner invånare är muslimer och runt en tredjedel är kristna, de flesta katoliker.

Independent Catholic News