På långt håll har jag sett ditt ljus – livet i kommuniteten Taizé

Maria Store, Argument förlag, 2022

Som en av de tusentals ungdomar som besökt kommuniteten i Taizé och fått en fördjupad tro räknar jag mig till skaran av de redan frälsta. Jag blir salig av nostalgi när jag läser På långt håll har jag sett ditt ljus av broder Roger, broder Alois och broder Johan och ser de vackra bilderna från landskapet i den lilla byn i södra Frankrike. Boken målar en levande och öppenhjärtlig bild av Taizé: den spartanska maten, den anspråkslösa platsen och det alla pilgrimer minns bäst – gemenskapen med ungdomarna, bröderna, de olika kyrkorna och självaste Treenigheten.

Broder Johan berättar att det enda bröderna vill är att visa de besökande vägen till Jesus och att hjälpa dem att hitta en väg in i kyrkan där de redan bor. Man kallar sig inte för en rörelse i egentlig mening, man raggar inte upp ungdomarna, utan vill bara i all enkelhet visa vägen till Kristus. Det är så enkelt. Unga människor från hela världen får äta ihop, arbeta ihop och be ihop.

Att själv boken därför också är mycket enkel är bara resultatet av samma logik. Där är inte så mycket text, men den är uttrycksfull och får läsaren att ana dofterna, höra sångerna och känna den sydfranska värmen mot sin egen hud. Första delen återger berättelsen om Taizé, följt av en fördjupande del om broder Johan (den ende svenske brodern i kommuniteten). Boken avslutas med citat från broder ­Roger (grundaren av Taizé) och nuvarande broder Alois (som leder Taizé idag). Det hela blir en blandning av bild, prosa och nära på poesi – utan att förvilla sig bort i omständliga formuleringar.

Johannes Paulus II beskrev Taizé som en vattenkälla för vandrare och Paul ­Ricoeur säger att det är ett utbrott av godhet. Själv minns jag vad en av systrarna sa till mig när jag åkte därifrån: simplicity of heart, remember that always, ”hjärtats enkelhet, kom alltid ihåg det”. Det är inte svårare än så.

Carolina Olsson