En kort introduktion till heliga Birgittas uppenbarelser

Denis Searby, Veritas förlag, 2022

Vem tycker inte att det är kul att få upptäcka en känd gammal herrgård med många annex och gömställen, ja till och med en mängd av skatter? Och detta genom en kunnig och rolig guide som kan allt om stället och bäddar in det i dåtidens och nutidens samband? Det är just det som händer dig när du får Denis Searbys bok om heliga Birgittas uppenbarelser i handen. Bilden jag använde kommer från boken, där det till och med finns en ritning över ”herrgården” som i själva verket är Birgittas viktigaste verk, Uppenbarelserna med prolog, Regula Salvatoris, Sermo Angelicus med mera. Har man läst så här långt i boken, har man redan blivit sugen på att äntligen få bekanta sig med insidan av byggnaderna, det vill säga innehållet av uppenbarelserna. Och denna bedömning kommer från mig som hittills i stort sett bara har blivit varnad för att ta mig an denna alltför krävande lektyr. Searby lyckades omvända mig snabbt med sina sakkunniga men lättlästa förklaringar om omständigheterna kring tillkomsten av detta stora verk. Boken är liten men inte snål till sitt innehåll, det finns färgade bilder, en litteraturförteckning – det fattas ingenting som utgör en verklig pärla till bok. (I kronologin över Birgittas liv finns ett fel, där det står Birger i stället för Birgitta.) Varm rekommendation!

Sr Maria Katharina O.Ss.S