Mexiko: “Vi blåste upp siffrorna för att få abort legaliserat”

En välkänd förespråkare för avkriminalisering av abort i Mexiko har i en intervju erkänt att siffror på hur många kvinnor som dör av illegala aborter överdrivits kraftigt.

– Vi blåste upp siffrorna. Jag kommer ihåg att vi sade att hundra tusen kvinnor om året dör efter illegala aborter.

Marta Lamas, universitetslärare och en av grundarna till organisationen Grupp för information om frivillig reproduktion (GIRE), har i en intervju avslöjat att de siffror organisationen använt i försök att få abort avkriminaliserat tagits helt ur luften.

– Det var en väldigt komplicerad process och vi lärde oss mycket.

Marta Lamas beskriver i intervjun det lobbyarbete som GIRE utfört de senaste tre decennierna för att legalisera abort. Först ut att ändra abortlagen var huvudstaden Mexico City, som 2007 tillät abort upp till graviditetsvecka 12.  Sedan dess har sju av landets trettiotvå delstater följt efter, och hösten 2021 kom landets högsta domstol fram till att delstatslagar som förbjuder abort inte är förenliga med grundlagen.

Viktigt att få reda på

Marcial Padilla, som leder arbetet inom pro-life organisationen ConParticipación kommenterar allvaret i avslöjandet.

– Det är väldigt viktigt att det kommer ut till allmänheten att den grupp, som arbetar för att abort ska bli avkriminaliserat, medger att de ljugit om antalet kvinnor som dör efter illegala aborter. Det finns dem som håller med dem eftersom de tror att laglig abort skulle rädda livet på tusentals kvinnor.

(Catholic News Agency)