Kardinal Krajewski beskjuten

Foto: Vatican News

Kardinal Konrad Krajewski, som sedan 2013 varit påvens allmoseutdelare, besköts i lördags i Zaporizjzja i sydöstra Ukraina, där han befann sig för att bistå humanitärt.

Enligt uppgifter från Vatikanen befann sig polskfödde kardinal Krajewski med sin minibuss intill fronten för att dela ut mat och vatten till soldater och till de civila som inte kunnat ta sig från området. Sällskapet, som förutom Krajewski bestod av en katolsk biskop, en protestantisk biskop och en ukrainsk soldat, besköts, men ingen sårades. Resan till Ukraina var kardinal Krajewskis fjärde, sedan Rysslands storskaliga invasion i februari.

– För först gången i livet visste jag inte vart jag skulle springa, för det räcker inte att springa. Man måste veta vart man ska ta vägen, sade kardinalen efter händelsen till Vatican News.

När beskjutningen upphörde fortsatte kardinalen där han blivit avbruten och delade sedan även ut ett stort antal rosenkransar som välsignats av påven.

– Det finns varken tårar eller ord för det som händer. Vi kan bara be och upprepa: ”Jesus, jag litar på dig”, sade kardinalen efteråt.

Kärnkraftverket i Zaporizjzja, ett av Europas största, har varit frånkopplat från elnätet i över en vecka, på grund av tunga strider i närområdet, men ska enligt medieuppgifter vara tillbaka i drift sedan den gångna helgen.

(Vatican News)