Vatikanen tävlar i cykellopp

Egen lagtröja i gult och vitt – för första gången har Vatikanen tävlat i en världsmästerskapstävling för cykel. 

När nederländaren Rien Schuurhuis i går satte sig på cykeln för att påbörja det 267 kilometer långa loppet i världsmästarskapstävlingen i australiensiska Wollengong, var det första gången någonsin en deltagare i en internationell cykeltävling tävlade för Vatikanen. Schuurhuis är, än så länge, ensam att tävla i de gul-vita färgerna med Vatikanens vapen på bröstet.

Nederländarens deltagande blev möjligt efter att Vatikanen 2021 gick med som medlem i UCI, Internationella cykelförbundet, men det är inte bara cykling som Vatikanen numera kan tävla i; sedan 2018 finns Athletica Vaticana – Vatikanens egen idrottsförening som grundades med påvens uppmuntran och med syftet att engagera Vatikanens anställda och deras familjemedlemmar och få dem att närma sig varandra.

Hoppas på fler i laget

Schuurhuis tillhör sedan två år Athletica Vaticana, då han hustru Chiara Porro är Australiens ambassadör vid Heliga stolen.

– Det känns väldigt speciellt, och jag är ärad att få bli utvald att tävla, sade Schuurhuis till The Guardian Australia inför tävlingen. Men vi gör detta som ett lag – det finns tre representanter tillsammans med mig här, och det enda jag gör är att cykla. Allt annat fixas av laget, och vi är väldigt stolta att vara här.

Schuurhuis kom i mål i gårdagens tävling, som innehåller en stigning på över fyratusen meter, men inte som en av de första. Han säger till The Guardian Australia att han inom snar framtid hoppas kunna ställa upp med ett större lag.

– Min dröm är att tävla i stafetten med ett mixed lag, det vill säga både kvinnor och män.

(The Guardian)