Alla mot djuren: de politiska ideologierna och världens varelser

Pelle Strindlund. H:ström – Text & Kultur AB, 2021

Jag är vegan. Pelle Strindlund är vegan. Måste man vara vegan för att läsa denna metodiska genomgång av argument för köttätande? Alls icke. Vad läsaren har för åsikt är egalt, men vad våra folkvalda har för åsikt är relevant på många plan och det gör denna bok relevant.

Så är det rätt att äta kött? Frågar man alla riksdagspartierna (vilket Strindlund gör) svarar de unisont ja. Det är föga förvånande, men givetvis beklagligt. Jimmie Åkesson menar från sin konservativa kant att ”det har vi gjort i alla tider”, och Karin Petterson från sin socialdemokratiska kant att ”människovärdet är viktigare än djurens rätt”.

Pelle Strindlunds Alla mot djuren gör ansatsen att bryta loss från den traditionella skalan med traditionalism i ena hörnet och radikalism i andra, och anlägger en annan skala; antropocentrismen. Han menar att det saknas någon inom den traditionella politiken – nämligen djuren. Vi är bländade av ett människoperspektiv som gör att vi på olika sätt rättfärdigar att vi äter våra artfränder.

Mattias Svensson (M) menar i och för sig att vi inte bör förgifta våra hav, men inte för fiskarna skull, utan för människornas som kan tänkas äta fisken. Det handlar alltid om människans unika ställning för att rättfärdiga köttätande. Undertecknad vill poängtera att det behöver det inte alls innebära, man kan respektera båda människans särställning och djurens rätt.

Sakligt och utförligt betar Strindlund av liberalismen, socialismen, konservatismen, humanismen, ekologismen och feminismen. Han börjar med de stora filosoferna och avslutar med samtida politiker och aktivister. Man behöver inte vara vegan för att tycka att detta är oerhört intressant. Mig veterligen har detta aldrig tidigare gjorts i en svensk kontext. Rekommenderad läsning för både köttätare och veganer.

Carolina Olsson