Bara ljuset kan besegra mörkret

Sebastian Stakset. Sjöbergs förlag, 2018

I början av oktober bjöd biskop Anders Arborelius in Sebastian Stakset till en samtalskväll i S:t Eriks katolska domkyrka. Bara ljuset kan besegra mörkret är Staksets självbiografi som gavs ut 2018, men som förtjänas att fortsätta lyftas fram.

Boken skildrar gangsterrapparens omtumlande och uppseendeväckande liv. I början beskriver han sin mycket tuffa och destruktiva ungdom präglad av utanförskap, kriminalitet, samhällsförakt, mörker och hopplöshet. Det är en mörk tillvaro vi möter, och den tar honom längre och längre in i ett destruktivt liv med eskalerande kriminalitet. Uppväxten beskrivs på ett väldigt gripande sätt, och som läsare känns det som att man är en del av Stakset som person medan hans livsberättelse rullas upp.

Mitt i det fruktansvärda kommer en vändpunkt. En händelse som förändrar Staksets liv och gör att han kommer till tro. Han börjar inse att trots det hemska liv han lever finns det en Gud som älskar honom och det finns hopp om ett bättre liv. Genom sin nyvunna tro tar han sig ur mörkret och kriminaliteten och leds mot ljuset. Hans kristna tro blir en stor del av hans nya identitet och liv och han blir en ny människa. Gangsterrapparen Sebbe Staxx blir predikanten Sebastian Stakset, som far land och rike runt och vittnar om sin kristna tro. Trots detta pågår en ständig kamp mellan Stakset och de onda demonerna från hans förflutna som ständigt försöker dra tillbaka honom in i mörkret.

Som läsare är det otroligt berörande att läsa om Staksets inre strid. Boken kombinerar skildringen av detta inre med en spännande beskrivning av omgivningen och livet omkring honom. En gripande bok om den eviga kampen mellan mörkret och ljuset som jag verkligen rekommenderar.

Michael D’Arcy