Nunna bränns till döds i islamistisk attack i Kongo

Foto: ACI Africa

En nunna, som arbetade som läkare på ett sjukhus i Demokratiska republiken Kongo, omkom förra veckan i en islamistisk attack på sjukhuset.

Syster Marie-Sylvie Kavuke Vakatsuraki och en av hennes patienter omkom i onsdags i en sjukhusbrand i byn Maboya i östra Kongo. En ugandisk jihadistgrupp, som kallar sig Islamic State – Central Africa Province, sade sig strax därefter vara ansvariga för attacken.

Enligt vittnen ringde syster Marie-Sylvie till sin lokala församling för att varna prästerna och andra troende, så snart hon insåg att sjukhuset var under attack. Fader Marcelo Oliviera, ansvarig för Combonimissionärerna i Kongo, berättar för organisationen Aid to the Church in Need om vad som hände.

– Rebellerna attackerade byn med syfte att ge sig på sjukhuset. De stal allt de kunde hitta, även mediciner, och till sist satte de eld på sjukhuset. En nunna, som även var läkare och tjänstgjorde den natten, omkom i branden tillsammans med en patient. När sjukhuset väl var förstört fortsatte rebellerna till nästa by, och även där brändes det lokala sjukhuset ner.

Ett antal invånare i byn tvingades bära iväg rebellernas stöldgods i samband med attacken, och man vet inte vad som hänt dem. Fader Oliviera säger att det som skett är det senaste dådet i ett ”gömt” och ”tyst” krig, som är helt bortglömt av media.

– Människor är rädda, och alla försöker fly. Det här är ett gömt krig, tyst – eller nedtystat – så att ingen gör något, och befolkningen fortsätter att lida.

Frigivna

Från närbelägna Kamerun rapporteras att nio människor – fem präster, en nunna och tre lekmän – som kidnappades i mitten av september frisläpptes i helgen. De frisläppta, som kidnappades av anonyma gärningsmän i en attack på en kyrka i sydvästra Kamerun, tackade gärningsmännen för att inte ha begärt lösensumma i en video, som släpptes samtidigt med frigivandet. Strax efter att de nio hade förts bort sattes kyrkan, S:ta Maria kyrka i stiftet Mamfe, samt intilliggande församlingsutrymmen i brand av gärningsmännen.

(Aid to the Church in Need, agenzia fides)