Tysk hjälpbiskop avgår efter förskingring

Foto: Aachens stift

Påve Franciskus godkände i går avskedsansökan från Johannes Bündgens, hjälpbiskop i stiftet Aachen, efter att en tysk domstol funnit honom skyldig till förskingring.

Hjälpbiskop Johannes Bündgens dömdes i juli till ett villkorligt straff på nio månaders fängelse, samt femtiotusen kr i böter, för att ha förskingrat motsvarande 1,3 miljoner kr från en dement kvinna. Enligt Catholic News Agency hade biskopen ursprungligen tänkt överklaga domen men avstod sedan från att göra det, och domen trädde därför i laga kraft i oktober. Strax därefter kungjorde stiftet Aachen att Johannes Bündgens inom kort skulle be påven om att få avgå.

– Det var bra för alla parter att påven tog ett beslut så snabbt, sade stiftsbiskop Helmut Dieser i ett uttalande i tisdags.

– Personligen är jag oerhört ledsen över vad som hänt.

Banköverföring till eget konto

Bündgens agerande hade varit under utredning sedan 2019, och sedan dess hade han inte verkat som biskop. Det framkom sedan att han överfört 128 000 euro från en dement kvinnas bankkonto till sitt personliga bankkonto, efter att hon hade gett honom fullmakt. Hjälpbiskopen förklarade sitt handlande med att han i utbyte hade gett den nu avlidna kvinnan löfte om att kunna bo resten av livet i en fastighet, som han hade köpt i Aachen. Johannes Bündgens har betalat tillbaka hela summan till kvinnans familj.

(Catholic News Agency)