Ärkebiskop Sviatoslav Shevchuck i möte med två påvar

Storärkebiskop Sviatoslav Shevchuck med påve emeritus Bendikt XVI och ärkebiskop Georg Gänswein. Foto: Den grekiska-katolska kyrkans romerska sekretariat

Den ukrainska grekisk-katolska kyrkans överhuvud, storärkebiskop Sviatoslav Shevchuck, tillbringar denna vecka i Rom, där han bland annat mött påve Franciskus och påven emeritus Benedikt XVI.

Storärkebiskopen, som uppmärksammats internationellt sedan Rysslands invasion i februari bland annat för sitt dagliga videomeddelande till Ukrainas troende, har för första gången sedan kriget bröt ut lämnat Ukraina, och befinner sig denna vecka i Rom. Under en audiens med påve Franciskus i måndags överlämnade han en bit av en rysk mina, som i mars exploderade intill en grekisk-katolsk kyrka i Irpin utanför Kiev och orsakade stora skador på byggnaden.

Ett pressmeddelande från den ukrainska grekisk-katolska kyrkan förklarade att gåvan var ”en väldigt symbolisk gåva, inte bara för att Irpin blev en av de första ´martyr-städerna´ som påverkades av den ryska aggressionen mot Ukraina, utan också för att liknande bitar från minor tas ut från ukrainska soldaters, civilas och barns kroppar, ett synligt tecken på den förödelse och död som krig för med sig varje dag.” Enligt nya uppskattningar från Ukrainas regering beräknas runt tjugoniotusen civila ha omkommit, utöver minst femtiotusen dödade, sårade eller försvunna soldater.

Tydligt budskap

Under mötet med påve Franciskus, då den pastorala planen för 2023 för den ukrainska grekisk-katolska kyrkan överlämnades, var storärkesbiskopen rättfram i sitt budskap.

– Fredsförslagen som kommer från Ryssland är koloniala. De förnekar att det ukrainska folket existerar och förnekar även deras historia, kultur och till och med kyrkan. Det är en förnekelse av själva existensberättigandet för Ukraina, som erkänts internationellt i och med landets självständighet, sade han enligt Catholic News Agency.

– Jag berättade för påven om hur våra biskopar, präster, munkar och nunnor tjänar de ockuperade områdena. Jag underströk att alla våra själasörjare är nära det lidande folket. Jag förklarade att varje domkyrka, kyrka och kloster nu är ett välkomnande och medmänskligt centrum för flyktingar.

Möte med Benedikt XVI

I går onsdag mötte storärkebiskopen även påven emeritus Benedikt XVI, som utnämnde Sviatoslav Shevchuck till biskop 2009 och till överhuvud för den ukrainska grekisk-katolska kyrkan 2011. I mötet med Benedikt upprepade han det budskap som han haft till påven Franciskus. Storärkebiskopen tackade även den förre påven för ett personligt brev, som han skrev i februari efter invasionen. Benedikt förvissade storärkebiskopen om att han ständigt ber för fred i Ukraina och följer situationen noga.

(Catholic News Agency)