Ökande förföljelse av kristna

Foto: Aid to the Church in Need

Kyrkor och andra offentliga byggnader världen över lystes i går upp under initiativet Red Wednesday (röd onsdag), då den påvliga stiftelsen Aid to the Church in Need liksom föregående år uppmärksammade den ökande förföljelsen av kristna i många länder.

En helt ny rapport från Aid to the Church in Need, Persecuted and Forgotten? Report on Christians oppressed for their Faith in 2020-2022, visar hur förtryck och förföljelse av kristna på två år ökat i tre av fyra av de tjugofyra länder rapporten omfattar, jämfört med perioden 2017-2019. Samtidigt varnar rapporten för en “kulturell misstolkning i Västvärlden som fortsätter att förneka att kristna fortfarande är den mest förföljda trosgruppen”.

Rapporten omfattar bland annat Mellanöstern, där det uttrycks särskilt oro för de länder, där kristna tills nyligen utgjorde en viktig del av samhället men nu riskerar att helt försvinna som effekt av massmigration till följd av krig, ekonomiska svårigheter, diskriminering och förföljelse av islamistiska fundamentalister. Särskilt framhålls Irak, Syrien och Libanon. Vad gäller Afrika fokuserar rapporten särskilt på Nigeria, där över sjutusen sexhundra kristna har mördats enbart under 2021 och första hälften av i år. I Asien belyser man den allt värre situationen för kristna i länder som Indien, Sri Lanka och Pakistan.

Vänder ryggen till

När rapporten förra veckan offentliggjordes under ett evenemang i parlamentshuset i London närvarade biskop Jude Arogundade av Ondo stift, där fyrtio troende dödades under pingstmässan i juni i år, och skrädde inte med orden:

– Världen är tyst medan attacker på kyrkor, deras troende och tillhörande verksamheter har blivit rutin. Hur många lik krävs för att få världens uppmärksamhet?

Gårdagens aktion med byggnader som badade i rött ljus uppmärksammades bland annat Storbritannien, Frankrike (där kyrkklockor ringde i hundrakyrkor), Australien, USA, Filippinerna, Tyskland, Italien och Brasilien.

(Aid to the Church in Need)