Eritreansk biskop alltjämt fängslad

Foto: Aid to the Church in Need

Den eritreanske biskopen Fikremaria Hagos Tsalim, som tillsammans med två präster blev gripen och bortförd av den eritreanska regimen i oktober, är fortfarande försvunnen, och det befaras att han fängslats och förts bort till ett av landets ökända fängelser.

Den femtiotvåårige prelaten för stiftet Segheneiti, biskop sedan 2012, arresterades tillsammans med två präster den 15 oktober och tros sitta i Adi Abeito-fängelset utanför huvudstaden Asmara. De tre har fängslats utan förhör eller rättegång och har ingen rätt att ta emot besök eller till juridisk hjälp. Liksom den ortodoxe prästen Abune Antonios, som tidigare i år dog i en ålder av nittiofyra år efter sexton års fångenskap i isoleringscell, har Fikremaria Hagos Tsalim öppet kritiserat president Isaias Afwerkis regim, som haft makten i landet sedan Eritrea bröt sig loss från Etiopien 1991.

Förföljda troende

Det uppskattas att mellan tvåtusen och tretusen kristna för närvarande hålls fängslade i Eritrea av anledningar som har att göra med deras tro. Den katolska befolkningen i landet, som utgör omkring fyra procent av de sex miljoner invånarna, har länge varit en måltavla för regimen, då kyrkan vågat vara öppet kritisk mot landets styre. År 2019 stängde regeringen ner alla katolska sjukhus och konfiskerades senare även fyrtio katolska skolor samt krävde att ägandet skulle överföras till staten. Detta skedde efter att landets katolska biskopar, däribland biskop Tsalim, publicerade ett herdabrev där de efterlyste ökad respekt för mänskliga rättigheter och religionsfrihet i landet.

(Crux)