Tillslag mot Moskva-allierade kyrkor i Ukraina

Katarinakyrkan i Tjernihiv. Foto: Wikimedia Commons

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har beslutat att klassificera all aktivitet i Moskva-allierade ortodoxa kyrkor i Ukraina som ett nationellt säkerhetshot. ”Ett nödvändigt beslut”, lyder förklaringen.

Efter den senaste tidens tillslag från ukrainska myndigheter mot ett antal Moskva-allierade ortodoxa församlingar i Ukraina kom i fredags beskedet från president Zelenskyj som gäller trosorganisationer ”som är anslutna till inflytelserika aktörer” i Ryssland. Därutöver kommer de ukrainsk-ortodoxa församlingar och kloster, som fortfarande är allierade med Moskva, att stå under ständig övervakning. President Zelenskyj beskriver beslutet som nödvändigt för att hindra Moskva från att ”försvaga Ukraina inifrån”.

Splittring

Ortodoxt kristna utgör den stora majoriteten av Ukrainas befolkning, och sedan 1686 har landets ortodoxa kyrka stått under det ryska patriarkatet. Men 2019 fick den ukrainska ortodoxa kyrkan tillstånd av patriarken av Konstantinopel, Bartolomaios, att forma en ny ortodox kyrkotillhörighet, oberoende av Moskva, och landets ortodoxa församlingar splittrades mellan dem som gick över till den nya oberoende ortodoxa kyrkan av Ukraina (OCU) och dem som valde att vidhålla lojaliteten till Moskva, ukrainsk-ortodoxa kyrkan (UOC). De flesta församlingarna i östra Ukraina valde att stanna kvar under Moskvapatriarkatet ända tills UOC i maj tog beslutet att bryta banden med den rysk-ortodoxa kyrkan på grund av Rysslands krig mot Ukraina.

Nyligen sattes den sista spiken i kistan de två kyrkorna emellan då Ukrainas ortodoxa kyrkoledare kungjorde att församlingar från och med i år kan välja att fira jul den 25 december – och därmed bryta traditionen att fira jul den 7 januari, vilket görs i den rysk-ortodoxa och i många andra ortodoxa kyrkor.

Hård kritik från Moskva

Vissa församlingar och kloster valde dock i maj att stanna kvar under Moskva, och misstankar mot dessa församlingar har vuxit med tiden. Den ukrainska säkerhetstjänsten ska ha genomsökt åtminstone fem församlingar i slutet av förra veckan och i anslutning förhört tillknutna präster och munkar. Dessutom ska stiftsledningen i ett tidigare rysk-lojalt stift ha anhållits, anklagad för att ha planerat en pro-rysk kampanj tillsammans med höga rysk-ortodoxa företrädare. Tidigare liknande aktioner i höstas ska ha lett till att över trettio präster anklagats för att ha spionerat för Ryssland.

Beslutet från Ukraina har mött hård kritik från ryskt håll, och Rysslands tidigare president Dmitrij Medvedev beskriver i ett uttalande myndigheterna i Kiev som ”satanister” och ”Guds och den ortodoxa trons fiender”.

(Crux, the Tablet)