Nya siffror: våldet mot kristna i Afrika på alarmerande nivåer

Open Doors årliga rapport World Watch List, som rankar de länder där kristna utsätts för allvarligast förföljelse och diskriminering, offentliggörs i dag och visar att kristna i Afrika söder om Sahara befinner sig i en humanitär katastrof.

World Watch List 2023, som visar de femtio länder där förföljelsen av kristna är som värst, visar tydligt en våg av religiöst motiverat våld, med ursprung i Nigeria, som slår oroväckande hårt mot de kristna.
– Hela regionen är på väg mot en katastrof, säger Frans Veerman, ansvarig för World Watch Research, den forskarenhet inom den internationella organisationen Open Doors, som tar fram World Watch List.

Våldet breder ut sig i länder som Burkina Faso, Kamerun och Mali, Moçambique och DR Kongo.

– Vi har varnat för detta i många år, men nu är läget verkligen allvarligt. År 1989 formulerade femtiosju muslimska stater en vision om att göra Afrika till världens första muslimska kontinent. Som en konsekvens ser vi kraftigt ökat våld mot kristna i trettiotvå av Afrikas femtiofyra länder. Jihadisterna får hjälp från andra islamister som fokuserar på en icke-våldsam men systematisk islamisering, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige, i ett pressmeddelande.

Värst är situationen i Nigeria, där stridande från folkgruppen Fulani, terrorgruppen Boko Haram och andra grupper systematiskt genomför räder mot kristna samhällen, där de kristna dödas eller stympas, våldtas och kidnappas mot lösensummor eller tvingas till till trafficking eller tvångsgifte.

Enbart i Nigeria dödades över femtusen människor för sin kristna tro under 2022, nära nittio procent av antalet kristna som i fjol dog på grund av sin tro.
– Även landets södra delar, där de kristna är i majoritet, har drabbats av våld, något som tidigare har varit mycket ovanligt. Nigerias regering fortsätter att förneka att det handlar om religiös förföljelse, och brott mot kristnas rättigheter får fortsätta utan att det leder till något straff, säger Peter Paulsson.

Nordkorea nummer ett

Nordkorea har kommit tillbaka till förstaplatsen på listan, som landet haft sedan 2002, med undantag för 2022.
– Allt fler kristna har arresterats, och flera underjordiska husförsamlingar har upptäckts. De som upptäcks har antingen avrättats eller dömts till ett liv i landets inhumana och fruktansvärda politiska fångläger, säger Peter Paulsson.

Afghanistan har fallit från plats 1 på fjolårets lista till nummer nio i år, men det betyder enligt Peter Paulsson inte att situationen blivit bättre.
– Förföljelsen är fortfarande på en extrem nivå. Konvertiter lever fortfarande med det ständiga hotet att mötas av extrem förföljelse om deras tro skulle upptäckas. Att påstå något annat är fullkomligt fel.

I Kina har nya svepande regler för hur kyrkor får använda internet ytterligare inskränkt friheten för nationens många kristna. Hur många det rör sig om är osäkert men enligt vissa bedömare kan det vara så många som hundra miljoner. Genom censur, desinformation och digital övervakning ökar man kontrollen av kristna och andra religiösa grupper.

Allt färre kristna i Mellanöstern

Den kristna närvaron fortsätter att minska i Mellanöstern. Färre kristna har dock dödats de senaste åren, med undantag för Syrien där det enligt Open Doors förekom en våldsvåg mot kristna 2022.
– Det är här kristendomen har sitt ursprung. Många kristna håller på att förlora hoppet, bördan av diskriminering och fattigdom är för stor att bära, framför allt för kristna ungdomar som inte ser någon framtid här, säger Rami Abed Al-Masih, Open Doors regionchef för Mellanöstern och Nordafrika, i pressmeddelandet.

Under de trettio år som gått sedan World Watch List publicerades för första gången har förföljelsen mot kristna globalt ökat. I dag beräknas trehundra sextio miljoner kristna förföljas för sin tro – var sjunde kristen i världen.

Helena D’Arcy

Fotnot: World Watch List sammanställs utifrån en detaljerad enkätundersökning av en internationellt grupp från organisationen Open Doors.