Katekesen på ett år

Mike Schmitz, podd

Mike Schmitz är katolsk präst i USA, ofta anlitad talare, författare och poddare som nästan utan att andas mellan meningarna vill tala, skriva och berätta om Jesus och hans kyrka, inte minst för yngre generationer. Han är intensiv och snabb och försöker ge goda, pastorala svar utan att bli alltför invecklad och komplicerad.

I fjol ledde han podden The Bible in a Year, och i år har nästa projekt dragit igång: The Catechism in a Year. Det blir intressant att se om han hinner guida lyssnarna igenom hela Katolska kyrkans katekes under 2023. När detta skrivs har en dryg vecka av det nya året gått och podden, som utkommer en gång per dag, har rört sig fram genom prologen, där fader Mike talar om vad uppenbarelse är, både för att kratta manegen inför vidare utforskning och för att tidigt slå fast att Jesus är uppenbarelsen i sig själv och i dess fullhet.

Fader Mike vill verkligen dela med sig av kyrkans trosskatt. Ingen kan ta miste på hans iver och att det han säger är gott; han bjuder på lysande citat och pedagogiska förklaringar. Allt i ett rasande tempo. Ja, det är tempot man kan klaga på om man vill klaga på något. Den som förknippar den katolska spiritualiteten med stillhet och lugn har mycket lite att hämta hos fader Mike, men den som vill ha huvudet surrande av goda tankar, liknelser och förklaringar har hittat helt rätt. Jag hade uppskattat om han saktade ned, men ändå fortsatte att säga det kloka han säger, för det är både höjd, bredd och djup i innehållet och jag uppskattar ansatsen mycket. (Ett tips till att få ett lugnare tempo kan vara att sänka uppspelningshastigheten, vilket de flesta poddapparna ger möjlighet att justera.)

Fader Mike ställer katekesen bredvid Bibeln, en bok att ha i bokhyllan, att slå i, att be med hjälp av och att bli förtrogen med. Podden är absolut en hjälp för den som vill fördjupa sig i sin katolska tro, och för den som vill närma sig kyrkans tro utifrån.

Jim Lagerlöf