Påven uppmanar biskopar att tänka om

Foto: Vatican Media

I en ny intervju med nyhetsbyrån AP uppmanar påven Franciskus de biskopar som stöder kriminalisering mot och diskriminering av homosexuella att närma sig frågan på ett annat sätt.

Guds omsorg om alla sina barn – oberoende av sexuell läggning –  lyftes i dagarna fram av påve Franciskus i en intervju med nyhetsbyrån AP, där påven bland många andra ämnen med bestämdhet tar avstånd från kriminalisering av homosexuella gärningar och diskriminering av homosexuella. I intervjun betonar påven att homosexualitet inte är ”ett brott” utan ”en del av det mänskliga tillståndet”, och uppmanar med bestämdhet biskopar som stöder diskriminering av homosexuella och ”HBT-grupper” att tänka om och i stället använda ”ömhet, som är det Gud visar var och en av oss”. ”Vi är alla Guds barn, och Gud vill ha oss som vi är, och med den styrkan kämpar var och av oss för värdighet”, säger påven.

I intervjun kommenterar påven även skandalen kring sin medbroder, jesuiten och konstnären Marko Rupnik, som anklagats för sexuella och andliga övergrepp på ett antal nunnor, den nära förestående resan till Kongo och Sydsudan samt Heliga stolens dialog med Kina. Om sin företrädare påven Benedikt, som han beskriver som en gentleman, säger han: ”Jag förlorade en far. … Om jag tvivlade på något bad jag om bilen, åkte till hans kloster och rådfrågade honom.”

(AP News, Vatican News)