Ukraina: nära femhundra religiösa byggnader förstörda i kriget

En sammanställning från den ukrainska organisationen Institute of Religious Freedom visar att fyrahundra nittiofyra kyrkor och andra religiösa byggnader har förstörts, skadats eller utsatts för inbrott sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina startade.

Det var vid en internationell konferens i Washington DC i början av månaden som Institute of Religious Freedom visade konsekvenserna av kriget när det gäller kyrkor, synagogor och moskéer, administrativa byggnader eller skolor, som tillhör trossamfund. Flest byggnader har skadats i de östra delarna av landet, men ett stort antal förstörda religiösa byggnader har även rapporterats från huvudstaden Kiev, Cherson i söder och Thernihiv i norr.

Inte bara har religiösa byggnader förstörts av luftvärn och drönare; ett antal kyrkor har även tagits över av rysk militär för att användas som militärbaser eller gömställen för skyttar. Intitutet rapporterar även at ett antal målinriktade attacker skett direkt på präster, munkar och troende.

Långt de flesta av de förstörda religiösa byggnaderna tillhör kristna kyrkor, nära hälften av dem Ukrainas numera oberoende ortodoxa kyrka, som i maj i fjol kungjorde att man lämnat Moskva-patriarkatet. Även ett stort antal frikyrkor och lokaler tillhörande Jehovas vittnen har skadats.

(Institute for Religious Freedom)