Nicaraguas president förbjuder processioner inför påsk

Foto: Wikimedia Commons

Nicaraguas regering med president Daniel Ortega i spetsen fortsätter att förfölja katolska kyrkan, senast genom att förbjuda offentliga korsvägsprocessioner.

Nicaragua är ett av de länder där offentliga korsvägsprocessioner utomhus under fastan och framför allt på långfredagen är tradition. I år har dock regeringen satt stopp, och alla processioner kommer att få hållas inomhus i kyrkorna, skriver Vatican News.

Bestämmelsen är president Ortegas senaste drag mot katolska kyrkan, veckorna efter att biskop Rolando Álvarez av Matagalpa dömts till tjugosex års fängelse och över tvåhundra dissidenter tvångsutvisats till USA. I ett tal förra veckan gjorde president Ortega ett kraftigt utfall mot katolska kyrkan och anklagade katolska präster för ”allvarliga brott och hemskheter”, påvedömet i allmänhet för att ha gett stöd till Italiens diktator Mussolini och Vatikanen för att vara ”en mafiaorganisation”.  Den verbala attacken kom kort efter att påve Franciskus under en Angelusbön bett för biskop Álvarez och ”för dem som blivit deporterade till USA, och för alla som lider i det älskade landet Nicaragua”. Sedan biskopen fängslades har inga nyheter om hans tillstånd publicerats, och inga besök tillåtits.

(Vatican News)