Internationella kvinnodagen: påven möter offer för Boko Haram

Janada Marcus. Foto: Aid to the Church in Need

I dag på den internationella kvinnodagen kommer påve Franciskus under sin generalaudiens att möta två offer för den nigerianska islamistiska terrorgruppen Boko Haram.

Både Janada Mardus och Maryamu Joseph har genomlidit fångenskap hos den jihadistiska extremistgruppen Boko Haram. Båda överlevde, och båda kommer i dag att träffa påve Franciskus för att berätta om sina erfarenheter.

Den påvliga stiftelsen Aid to the Church in Need (ANC) stöder bland många andra det traumacentrum i Maiduguri i nordöstra Nigeria där kvinnorna fick vård efter att ha undsluppit. Det är ANC som har möjliggjort besöket i Vatikanen för att ge publicitet till ett lidande, som oftast förbigås, och under de kommande dagarna kommer Janada Mardus och Maryamu Joseph även att träffa Vatikanens statssekreterare kardinal Pietro Parolin, politiker i Italien och medlemmar ut den diplomatiska kåren vid Heliga stolen.

”Urskiljningslöst mördande”

Det var i juli i fjol som Maryamu Joseph flydde efter nio år i fångenskap.

– Vi led så mycket i händerna på dessa samvetslösa människor. I nio år såg jag oskyldiga kristnas blod gå till spillo, dödade av människor som inte ger livet något värde. De dödade utan samvetskval, som om det vore något normalt att göra, säger hon till ANC.

Maryamus bror mördades framför hennes ögon, och hennes syster befinner sig alltjämt i fångenskap. Hon togs själv till fånga i en ålder av sju år tillsammans med tjugoen andra. Jananda Marcus togs till fånga i november 2020.

– De tog ut mig till skogen och torterade mig svårt, känslomässigt, fysiskt och psykiskt, i sex dagar. Jag kan inte berätta om det, men det kändes som sex år.

Janada Marcus hade dessförinnan sett sin pappa dödas av Boko Harma 2018, när extremisterna kom till deras bondgård.

– De pekade en machete mot min pappa och sade att de skulle låta oss gå om han hade sex med mig. Min pappa sänkte huvudet och sade, att han hellre skulle dö. Då skar de av hans huvud, rakt framför oss. Det var helt outhärdligt.

(Aid to the Church in Need)

%d bloggare gillar detta: