Nya medlemmar i påvens kardinalsråd

Foto: Wikimedia Commons

Påve Franciskus kardinalsråd med nio rådgivande medlemmar har fått fem nya medlemmar.

Rådet inrättades kort efter att Franciskus valts till påve för tio år sedan, och hade sitt första möte i oktober 2013. Sedan dess har de nio rådgivarna träffats regelbundet för att hjälpa påven i hans uppdrag att leda den universella kyrkan och ursprungligen även med uppgiften att revidera den romerska kurian, som ledde fram till den apostoliska konstitutionen Praedicate Evangelium som publicerades för ett år sedan och trädde i kraft i pingst i fjol.

De fem nya medlemmarna i rådet är kardinal Jean-Claude Hollerich av Luxemburg, ansvarig för den pågående biskopssynoden om synodalitet och ordförande för biskopskonferensen för EU-länderna; kanadensaren kardinal Gérald C. Lacroix; kardinal Sérgio da Rocha från Brasilien; kardinal Juan José Omella, ärkebiskop av Barcelona och kardinal Fernando Vérgez Alzaga, ordförande för Vatikanstatens guvernorat. De rådgivare som fått förnyat förtroende är kardinal Seán Patrick O’Malley från USA; kardinal Oswald Gracias, ärkebiskop av Bombay; Fridolin Ambongo Besungu, ärkebiskop av Kinshasa och kardinal Pietro Parolin, Vatikanens statssekreterare. De två som inte fått förnyat förtroende är Tysklands kardinal Reinhard Marx och kardinal Óscar Rodríguez Maradiaga från Honduras.

Det nya rådet kommer att hålla sitt första möte den 24 april.

(Vatican News, The Tablet)