Topp-diplomat i Vatikanen: avtalet med Kina ”inte det bästa”

Foto: Wikimedia Commons

Ärkebiskop Paul Gallagher, Heliga stolens sekreterare för förbindelser med andra länder, berättade nyligen i en intervju med den kristna tv-kanalen EWTN att Heliga stolens diplomater för närvarande ”förhandlar om förbättringar” i avtalet med Kina om biskopsutnämningar.

Heliga stolens avtal med Kina, som mött en hel del kritik sedan det skrevs under hösten 2018 och därefter förlängdes 2020 och 2022, var ”inte det bästa möjliga” och förhandlingar pågår för att få avtalet att ”fungera bättre”, avslöjar ärkebiskopen i intervjun.

– Självklart är målet att få till ett så bra avtal som möjligt, och det nuvarande avtalet är inte det bästa på grund av vår motpart: de var bara beredda att sträcka sig till en viss del och komma överens om vissa saker. Men det var vad som var möjligt då.

Ärkebiskop Gallagher var själv inte del av förhandlingarna med Kina.

– Det var inte ett jättebra tillfälle att skriva under avtalet, av olika orsaker. Det hade hur som helst varit svårt när det än hade gjorts; vi visste att Kina skulle använda det för att öka trycket på landets katoliker, särskilt mot den så kallade underjordiska kyrkan. Så vi försöker att se framåt.

Förhandlingar under tre påvar

Innan det skrev under hade avtalet förhandlats ända sedan Johannes Paulus II:s påvedöme, berättar ärkebiskopen.

– Det mesta av avtalet hade redan accepterats av Heliga stolen och av Kina under påve Benedikt. Så det handlade egentligen bara om att göra klart de allra sista detaljerna.

– Allt har skrivits i ett kinesiskt inrikespolitiskt sammanhang, och därför kan vi inte uppnå särskilt mycket.

Så sent som i november i fjol beklagade Vatikanen i ett uttalande att de kinesiska myndigheterna åsidosatt avtalet när de utnämnde biskop John Peng Weizhao till hjälpbiskop i stiftet Jiangxi, ett stift som inte erkänns av Vatikanen.

Enligt ärkebiskop Gallagher pågår just nu förhandlingar om ett flertal biskopsutnämningar i Kina.

– Men något som förenar kineserna, katolska kyrkan och Heliga stolen är att vi inte tänker i månader eller ens i år. Vi tänker i ett mycket längre perspektiv, och vi hoppas att relationerna mellan Kina och Heliga stolen kommer att bli mer normala så småningom.

(Catholic News Agency)

%d bloggare gillar detta: