Ny biskop i Kina installeras utan Vatikanens godkännande

Ännu en biskop har installerats i Kina utanför det avtal, som slöts 2018 mellan Kina och Heliga stolen för att reglera biskopsutnämningar, men som Kina valt att frångå ett antal gånger. Enligt uppgift togs Vatikanen på sängen och fick reda på utnämningen via uppgifter i media.

Det var den nya biskopen av Shanghai, Joseph Chen Bin, som under stilla veckan utnämndes av Kinas regering och sedan installerades, helt utan vetskap eller samtycke från Vatikanen.

– Vi fick reda på de kinesiska myndigheternas beslut för ett par dagar sedan och kunde sedan se i media att det hade verkställts, lät kommentaren från Matteo Bruni, Vatikanens pressansvarige.

– Just nu har vi inget att berätta om hur Heliga stolen uppfattar agerandet, lade han till.

Biskop Chen Bin är sedan tidigare ordförande för den statligt sanktionerade biskopskonferensen i Kina, och hade fram till utnämningen verkat i det angränsande stiftet Haimen. Han installerades i sitt nya stift den 4 april, enligt uppgift i närvaro av över tvåhundra särskilt inbjudna gäster. Enligt informationstjänsten Agenzia Fides lovade biskop Chen Bin de närvarande att fortsätta ”den fina patriotiska traditionen att älska den katolska kyrkan i Kina” och att främja ”sinifieringen av katolicismen i Kina”.

(The Tablet, Vatican News)