Tankarnas ljus

Renata J. Przybytek-Eriksson, Simon Editor förlag, 2022

Liten i omfång och format, men tät och innehållsrik är debutdiktsamlingen av Renata J. Przybytek-Eriksson. Hennes språk är enkelt och direkt, och nyfikenheten väcks i förordet i den mångbottnade tonen som sätts anspråkslöst och med humor:

Den satiriske och filosofiske

science fictionförfattaren

Stanislaw Lem skrev att:

”En poet är en människa

som vet hur man ska vara olycklig

på ett vackert sätt”.

I sitt hemland Polen arbetade Renata på en dockteater, och hon är sen 2013 bosatt i Sverige. Hennes lek med kontraster på ett lustfyllt och fantasirikt sätt, är både lättillgängligt och bitvis utmanande.

Med en friskhet och få men precisa ord beskriver hon den dubbla och ensliga känslan av att ha två hemländer, ursprungslandets oersättlighet och mötet med det nya genom kärleken till sin man. Inspirationen kommer från naturen, konsten, litteraturen och musiken, med den underliggande röda tråden hennes starka tro. Genom beskrivningen av personliga upplevelser, utan att vara högtravande, blir det hennes försök att förklara den katolska tron i vardagliga termer och liknelser. Som i dikten Livförsäkring, angående omsorgen om vår fysiska hälsa:

Det är just därför

Jesus väntar på oss

i det Heliga Sakramentet

som första kontaktläkare

för att läka våra själar.

Och i anspelningen på eukaristins sakrament:

Den är en livförsäkring att lita på,

den ger oss evigt liv.

Känslan av vilsenhet och vanmakt inför krigets meningslöshet och världens orättvisa vägs upp av en hoppingivande, trösterik klarsyn. Det är en lovande debut som med sitt behändiga format kan rekommenderas som en personlig inspirationsgåva, till sig själv och till andra.

Ingeli Aalto

%d bloggare gillar detta: