Över femtiotusen dödade i Nigeria för sin kristna tro

Elever från en katolsk skola i delstaten Ogun. Foto: Wikimedia Commons

De senaste fjorton åren har över femtiotusen kristna dödats för sin tro i Nigeria, enligt en ny rapport. Enbart under detta års första fyra månader har över tusen kristna dödats.

Siffrorna talar sitt eget språk: femtiotusen mördade kristna, artontusen kyrkor attackerade och tvåtusen tvåhundra förstörda kristna skolor. I rapporten Martyred Christians in Nigeria (Kristna som lidit martyrdöden i Nigeria), publicerad nyligen av organisationen International Society för Civil Liberties and Rule of Law, baserad i östra Nigeria, läggs skulden på dödandet på president Muhammadu Buhari och på radikal islamism, som vuxit sedan presidenten kom till makten 2015. Enligt rapporten ska trettiofyratusen liberala muslimer också ha dödats under tidsperioden.

Enligt siffror från organisationen Open Doors World Watch List 2023, publicerade tidigare i år, är Nigeria en av jordens farligaste länder för kristna och står ensamt för åttionio procent av de mord på kristna som dödas för sin tro runt om i världen.

Hård kritik mot regeringen från biskop

I Sankt Franciskuskyrkan i delstaten Owo, som nu har renoverats sedan över femtio personer dödades under en pingstmässa i fjol när den fullsatta kyrkan attackerades med skottlossning och sprängämnen, uppmärksammades situationen nyligen av stiftsbiskopen, biskop Jude Avodeji Arogundade av Ondo stift. Han sade i sin predikan bland annat:

– Jag har aldrig sett en nation som så bekvämt åser dödandet av dess egna medborgare dagligen, och inget har gjorts åt det de senaste femton åren.

Biskopen vädjade om rättvisa, och kritiserade Buhari-regeringen för att inte ha bett om ursäkt till landets invånare för de många attackerna.

– Regeringen måste vakna och visa styrka och mod samt säkerställa att de som utförde den ondska som skedde i denna kyrka, och den ondska som pågår i vårt land, lagförs och straffas.

Senast förra veckan attackerades en kristen by i delstaten Kaduna av islamistisk milis, vilket resulterade i över trettio döda, varav fjorton barn.

(The Tablet, National Catholic Register)