Spermiestölden

Uppdrag granskning, SVT Play, 2023

Svallvågor i media och samhällsdebatten orsakas med jämna mellanrum av SVT-programmet Uppdrag granskning, och ofta med rätta. Redaktionen lägger ner ett stort arbete på varje program, och det man får fram är inte sällan uppseendeväckande. Bland de senaste avsnitten finns Spermiestölden från 8 mars, som kan ses på SVT Play. Programmet blottlägger några av de hårresande konsekvenserna av att göra mänsklig reproduktion till en medicinsk verksamhet: barn med oräkneligt många halvsyskon (”Det är som om man massproducerat oss”), halvsyskon som ovetandes växer upp nära varandra (”Min dotters nya tvillingkompisar visade sig vara hennes halvsyskon”), och män som i sen ålder får reda på att de blivit pappor utan sin vetskap och utan att ha velat donera (”Vad händer nu? Vad händer i mitt liv? Det är så enormt kränkande. Det gör ont. Har hon haft en bra uppväxt?”).

Efter ett avsnitt av Uppdrag granskning hösten 2022, om en kvinna som blivit till efter donation trots att den biologiska pappan aldrig donerat utan endast gjort en fertilitetsutredning, blev redaktionen kontaktad av flera andra oroliga donatorbarn. Resultatet av den nya granskningen är skrämmande: I samtliga nya fall redaktionen gick vidare med visade det sig att den biologiska pappan var en helt annan än den barnet fått information om. Dessutom hade papporna aldrig sagt ja till att donera. Som journalisten summerar: ”Det är inget som hänger ihop. Inte någonting. Inte ett enda rätt.”

Och nej – det gäller inte privata fertilitetskliniker i utlandet, utan ett svenskt, landstingsstyrt, helt vanligt sjukhus. ”En ursäkt hade suttit på sin plats” menar en av de drabbade, som reagerar på tystnaden från sjukhusets ledning.

Helena D’Arcy