Gåva från påven uppmärksammas inför lördagens kröning av kung Charles

Foto: David Custance

När kung Charles III av Storbritannien på lördag kröns till kung leds processionen av ett särskilt kors innehållandes en relik av Kristi kors – en personlig gåva till kungahuset från påve Franciskus.

Det nya processionskorset, i form av ett keltiskt kors med en ring runt själva korset, presenterades nyligen av den anglikanska kyrkan i Wales, Church in Wales, i samband med att korsets välsignades av ärkebiskopen av Wales, Andrew John. Vid presentationen av korset poängterades särskilt Heliga stolens uppmärksammade, personliga gåva till Hans Majestät placerad mitt i korset: två små bitar av trä, som sägs vara från Kristi kors, formade till ett kors.

Korset beställdes ursprungligen 2020 av Charles som en gåva till kyrkan i Wales för att markera hundraårsminnet för när Church of Wales 1920 blev en självständig kyrka inom den anglikanska kyrkogemenskapen. Kyrkan i Wales hade tidigare, allt sedan reformationen, varit en del av Church of England. Direktorn för Heliga stolens presstjänst, Matteo Bruni, bekräftade i april, att reliken donerats till kung Charles, genom den påvlige nuntien i Storbritannien, som en ekumenisk gest från påven för att uppmärksamma hundraårsjubileet för Church of Wales.

Korsets baksida innehåller en inskription från den sista predikan som Wales skyddshelgon, sankt David, höll: Byddwch lawen. Cadwch y ffydd. Gwnewch y Pethau Bychain (Var glada. Behåll tron. Gör det lilla.) Efter kröningsceremonin kommer korset att användas både av den anglikanska och den katolska kyrkan i Wales.

Själva kröningsceremonin kommer att präglas av ekumeniska och inter-religiösa inslag, och representanter från många andra kyrkor, samfund och trosinriktningar än den anglikanska kommer att närvara.

(The Church in Wales, Catholic Herald, Independent Catholic News)