Allt fler latinos i USA icke-katoliker

Foto: Wikimedia Commons

En ny studie bekräftar tidigare undersökningar: allt fler i USA med latinamerikansk bakgrund beskriver sig som icke-troende. På bara tolv år har en av fem i denna grupp slutat se sig som katolik.

Katoliker är ännu den största gruppen bland så kallade latinos, men andelen katoliker i gruppen minskar snabbt. Det visar en ny studie som genomförts av den amerikanska tankesmedjan Pew Research Center.

År 2010 var andelen katoliker bland latinos i USA sextiosju procent, medan den 2022 hade sjunkit till fyrtiotre procent, en nedgång med tjugofyra procentenheter. Studien bekräftar tidigare undersökningar; hösten 2022 rapporterades att nästan hälften av icke-katolska latinos i USA tidigare hade varit katoliker, men nu lämnat kyrkan.

Samtidigt ökar andelen latinos som beskriver sig som ateister, agnostiker eller ”inget särskilt”: från tio procent 2010 till trettio procent 2022, en nivå som motsvarar andelen ”icke-religiösa” bland befolkningen i USA i stort. För varje latino som tas upp i den katolska kyrkans gemenskap i USA är det tjugotre andra som lämnar.

(Pew Research Center)