Oppositionen i Belarus vädjar till påven

President Alexander Lukasjenko. Foto: Wikimedia Commons

Oppositionella i Belarus har vädjat om hjälp till påven. Deras appell är den senaste i raden sedan landets president Alexander Lukasjenko efter tjugosex år vid makten ogiltigförklarade valresultatet i augusti 2020 och åter utropade sig till president.

Skrivelsen till påven gäller firandet av den katolska högtiden Kristi kropps och blods högtid nu på söndag, som presidenten nyligen kungjorde kommer att begränsas. Närmare bestämt införs restriktioner för de traditionella processionerna i anslutning till mässan den dagen– det senaste exemplet i en lång rad åtgärder som presidenten tagit för att göra det svårt för kyrkan i landet.

Växande lista

I ett brev till påven Franciskus nyligen skriver en sammanslutning av landets oppositionella hur ”många i opposition tvingats lämna landet under stora påtryckningar, medan de som inte lämnat nu står inför åtal”… ”Listan på fängslade och på dem som blivit torterade och tvingats bekänna brott de inte begått blir längre varje dag” står det vidare att läsa i brevet, som publicerats på hemsidor som drivs av oppositionen.

Enligt rapporter kommer en stor procession planerad för söndagens katolska högtid i huvudstaden Minsk intill Sankt Simons och Sankta Helenas kyrka att förbjudas, något som inte gjorts sedan tiden under Sovjetunionen. Belarus katolska informationskanal katolik.life beskriver, enligt The Tablet, processionen som en ”stor folkfest” som låtit katoliker ”vittna om sin tro på Kristi kärlek och be om Guds välsignelse över staden, folket och hela världen”.

Tystnad från kyrkans ledning

Enligt den polska, katolska nyhetstjänsten KAI arresterades totalt elva katolska präster i Belarus under 2022, tillsammans med tretton protestantiska och ortodoxa präster, för protester mot Rysslands krig mot Ukraina. Ett antal katolska skolor har också tvingats stänga, och katolska präster från Polen har utvisats.

Katoliker utgör runt femton procent av Belarus befolkning på 9,4 miljoner. Den förre ärkebiskopen Tadevuš Kandrusievič uttalade sig ofta kritiskt om regimen, men avgick under omdiskuterade omständigheter i januari 2021, efter att regimen under en kort resa till Polen förbjöd honom att återresa till Belarus. Sedan dess har katolska kyrkans ledning i landet inte officiellt protesterat mot regimen. Enligt den ekumeniska oppositionsrörelsen i Belarus, Christian Vision, har heller inget svar kommit från påven på det senaste brevet eller på något av de tidigare appellerna.

(The Tablet)