Ung ryggsäckshjälte vid knivattacken i Annecy: ”Min tro gav mig styrka”

Foto: Wikimedia Commons

Torsdagens våldsdåd intill en lekplats i den franska staden Annecy, då en man, som tidigare fått asyl i Sverige, stack ner fyra små barn och två äldre män med en kniv, hade kunnat sluta än värre om inte en ung pilgrim samlat mod att träda emellan och lyckats få bort gärningsmannen.

Det var i torsdags som fyra små barn under tre år knivskadades svårt av en ensam gärningsman. Även 24-årige Henri, som valt att inte träda fram med sitt efternamn, befann sig vid den lekpark där attacken ägde rum och blev även han attackerad av gärningsmannen, men lyckades försvara sig med hjälp av sin ryggsäck. Henri var på väg till fots från Annecy som han besökt som del av en nio månader lång pilgrimsresa för att se hundrasjuttio domkyrkor och andra betydande kyrkor runt om i Frankrike. Han berättade för fransk media, kort efter att gärningsmannen gripits, hur hans tro var det som gav honom mod att försöka skydda de lekande barnen.

– Om man vet att man är älskad av Gud och att han räddat våra liv, då kan man agera utan att tänka allt för mycket på sitt eget liv för att försöka rädda barnen. Man kopplar ur hjärnan och reagerar lite grann som ett djur av ren instinkt.

Henri poängterade att han var långt ifrån ensam att reagera, när han sprang efter gärningsmannen i flera minuter för att få bort honom.

– Många andra började, liksom jag, att springa efter honom för att försöka skrämma honom och mota bort honom. Och andra gick omedelbart över till barnen för att ta hand om de skadade. Man låter bara jungfru Maria och Gud ta över och låter dem avgöra.

Samtliga skadade befinner sig nu utom livsfara.

(The Catholic Herald)