Vatikanen bekräftar icke-avtalsenlig utnämning av biskopen av Shanghai

Tre månader efter att Joseph Shen Bin installerades som biskop av Shanghai utan Vatikanens vetskap har påve Franciskus bekräftat utnämningen. Detta trots att den gick emot det avtal om biskopsutnämningar som Vatikanen slöt med Kina 2018.

Det var i april som den nya biskopen av Kinas viktigaste stift Shanghai, Joseph Shen Bin, förflyttades från sitt tidigare stift Haimen, utnämndes av Kinas regering och sedan installerades under en mässa, helt utan vetskap eller samtycke från Vatikanen. Heliga stolens statssekreterare, kardinal Pietro Parolin, har nu meddelat att ”påven önskar reglera den kanoniska obalans som uppstått i Shanghai, med tanke på det allmänt bästa för stiftet och på biskopens pastorala uppgift”.

Kardinal Parolin, en av dem som låg bakom avtalet 2018, som sedan dess förnyats 2020 och 2022, uttryckte sin besvikelse över Kinas agerande i en längre intervju med Vatican News publicerad i samband med tillkännagivandet.

– Det är nu oumbärligt att alla biskopsutnämningar i Kina, även förflyttningar, görs i samförstånd, som överenskommet, för att hålla dialogens ande levande.

I intervjun berättar kardinal Parolin även att han hoppas på en ”rättvis och klok” lösning vad gäller stiftet Jiangxi, som skapats i Kina utan Vatikanens godkännande.

Farliga signaler

Vatikanens bekräftelse av utnämningen, som gjordes efter att stiftet varit vakant i tio år, har mött kritik och ses av många som ett tecken på att avtalet i princip är tandlöst och inte efterföljs av Kina. Benedict Rogers, chef för den brittiska människorättsorganisationen Hong Kong Watch, säger i en intervju med The Tablet att agerandet ”skickar oerhört farliga signaler”, och att Peking ”nu kommer att våga bryta avtalet fler gånger i och med Vatikanens beslut att lägga sig platt och acceptera Pekings önskemål”.

– Vatikanen fortsätter att buga och vara undfallande, vilket kommer att innebära allvarliga risker för kyrkan. Vi borde bara knäfalla inför altare, inte inför den kinesiska regeringen.

(The Tablet)