Sagan om Serafia

Sture Gustafson, Norlén & Slottner, 2023

Vilken färg har egentligen en ängel? Kan man be för de avlidna? Och om man dör ”ofrälst”, är det kört då?

Det är några av de frågor som Sture Gustafson har svaret på i sin bok om sin faster Serafia. Hon ansågs som lite eljest i den framväxande frikyrkans Närke. Hon hade haft en uppenbarelse där hon fick besök av ärkeängeln Gabriel, som bad henne framföra till den ignoranta mänskligheten att de genast, bums, ska sluta måla änglarna som vita. De är definitivt inga gulliga, lockiga små bebisar som tutar i små lurar, såsom de ofta framställs av okunniga människor. Nej, änglar är blåa, minsann! (Undertecknad som bott så länge i Göteborg trodde änglar var blåvitrandiga.)

Men så dör farfar ”ofrälst”. Hur skall det gå med honom? Serafia gör det enda rätta och lämnar honom i Guds hand. Det vankas nya tider i Sverige: elektricitet och biografer, men också tanken att Gud är barmhärtig och god. Den tanken tröstar Serafia i sorgen efter farfar.

Sagan om Serafia lämnar läsaren med ett stort leende och med glädje i bröstet. Det är en riktig feelgood-bok som jag varmt kan rekommendera. Läs den och må bra!

f Lars Dahlander