Stränder in mot ljuset – dikter i urval

Ylva Eggehorn, Libris förlag, 2023

När jag öppnar boken med Ylva Eggehorns dikter förväntar jag mig ett kärt återseende. Så många gånger jag sjungit hennes sånger, läst hennes dikter. Henne kan jag! Men jag blir glatt överraskad. Det är inte bara ett kärt återseende utan också helt nya upplevelser, dikter som jag inte läst och nu ser för första gången och gamla texter som jag ser i ett nytt ljus.

Dessutom finns det bibelhänvisningar till många av dikterna. Också de är välkända. Men med Eggehorns hänvisningar får många citat också ett nytt ljus och ger en fördjupning till läsningen.

Det har gått över fyrtio år sedan Ylva Eggehorn debuterade. Hon betraktades länge som ett underbarn, men har med åren blivit en etablerad, vuxen poet. Hon deltar inte så mycket i den offentliga debatten, men sitter med i redaktionen för den kristna, ekumeniska tidskriften Pilgrim. Jag har också hört henne i möten i olika kristna sammanhang. År 2005 hördes hon i P1-programmet Sommar och avslutade programmet med orden:

”Lyssna på dina lysande ögonblick, leta längs skammens spår, där kärlekens underjordiska ström rinner fram, gömd men uppenbar.”

En stor del av hennes andliga lyrik finns i denna samling dikter som gestaltar uppmaningen att ta livet och längtan på allvar. Glädje, längtan, evig gemenskap och tilliten att Kristus finns mitt ibland oss, är budskapet som genomsyrar texterna. Och i lidandet möter Kristus oss. Han finns hos den plågade patienten på Långbro sjukhus, hos Dietrich Bonhoeffer, som mördades i ett koncentrationsläger under Förintelsen, ja, i smuts och förnedring.

Ylva Eggehorn har också översatt dikter från Sydafrika, Israel och Ryssland.

Jag kan varmt rekommendera denna bok, till alla som redan känner till Ylva Eggehorns poesi och för dem som inte gör det.

Elisabet Finné