Rysk bombning förstör Caritaslager med hjälp till hundratals familjer

Foto: Caritas Internationalis

Tisdagens ryska bombning av ett Caritaslager i Lviv resulterade i en brand som slukade nödhjälp förberedd att gå till över sexhundra familjer.

Det var tidigt på morgonen, som ett centralt Caritaslager fyllt med hjälpsändningar i ukrainska Lviv träffades i en rysk drönarattack. Bland annat dunkar med rent vatten, elgeneratorer för uppvärmning inför vintern och mat brändes upp eller förstördes i den brand som bröt ut och brände ner lagret till grunden.

– Ett skamligt övergrepp på mänskliga rättigheter, säger Caritas generalsekreterare Alistair Dutton, medan påve Franciskus fördömde ”användningen i dagens krigsföring av så kallade ’konventionella vapen’, som bör användas i syfte att försvara och inte riktas mot civila mål” i ett brev publicerat i går onsdag.

Enligt Caritas fanns i lagerbyggnaden trettiotre lastpallar med mat, tio lastpallar med hygienartiklar och konserver samt ytterligare tio med kläder och elgeneratorer, varav en stor del hade skänkts av Vatikanen. Mycket av materialet hade precis anlänt kvällen innan från Polen, hopsamlat av polska familjer som hjälp till grannarna i Ukraina. Sammanlagt ska den förstörda hjälpen ha motsvarat över femton fulla lastbilar och trehundra ton humanitär hjälp, som skulle ha gått till sexhundrasextio behövande familjer.

Fortsatta insamlingar

Enligt hjälpbiskopen i Lviv, msgr. Edward Kawa, ska ingen från Caritas ha omkommit. ”Vi tackar Gud för att ingen människa bland våra anställda och säkerhetsvakter omkom, men en person omkom i lagerbyggnaden bredvid”, meddelade han på sociala medier.

Inom Caritas fortsätter insamlingarna till Ukraina, och man hoppas att snart ha samlat ihop hjälp till de familjer, som nu står utan. Caritas Polen har uttalat att man kommer att skicka material för att uppväga det som förstörts, och från Caritas Sverige fortsätter man insamlingen för Ukraina.

(Caritas)