Kidnappad präst och seminarist i Nigeria frigivna

St Jakobs katolska kyrka i Ugbe-Afo i delstaten Ondo. Foto: Wikimedia Commons

Prästen Paul Sanogo och seminaristen Melchior Maharini kidnappades i början av augusti från sin missionskommunitet i stiftet Minna i centrala Nigeria. De är nu tillbaka – lättade med trötta, sjuka och traumatiserade.

Det är först flera veckor efter att ha blivit släppta, som fader Paul Sanogo och Melchior Maharini orkar tala om det de varit med om. Det var sent på kvällen den 3 augusti som ett gäng på totalt tolv män bröt sig in i deras kommunitet i delstaten Niger.

– Det var fem av oss i huset och vi skulle just gå i säng. Allt hände väldigt fort. Först hörde vi pistolskott och efter ett par minuter var de redan inne i huset. Tre av våra bröder lyckades fly men de tog oss två, säger Melchior Maharini, ursprungligen från Tanzania.

– Vi fördes iväg barfota i pyjamas. Vi hade inget annat på oss under de tre veckor vi hölls tillfångna.

Slutade aldrig be

De två kommer ihåg att de tvingades gå hundratals kilometer genom tät skog. De piskades nästan dagligen, sov utomhus på bara stenar, och förflyttades dagligen genom skogen för att inte bli upptäckta, alltjämt barfota.

I perspektiv ser de dock kidnappningen som en välsignelse som har stärkt deras tro.

– När männen förde bort oss var jag så rädd inom mig, och jag tänkte på det värsta som kunde hända. Jag slutade aldrig be, och allt eftersom kände jag hur min tro blev starkare. Jag accepterade min situation och överlämnade allt till Gud.

– Jag tänkte på hur våra fäder lidit, de tidiga missionärerna i Afrika, som stod ut med så mycket när vår kongregation byggdes upp i Afrika. Många dog, men de som överlevde gav inte upp. Medan jag var tillfångatagen beslöt jag att aldrig ge upp min mission. För mig är det alltid framåt, aldrig bakåt!

Fader Paul Sanogo, från Mali, vittnar om en liknande inställning.

– Vår tro bygger på förföljelse. Allt det jag gick igenom under fångenskapen är vad det vill säga att vara präst. … Vad vi gick igenom är ingenting jämfört med Jesu lidande.

– De ville ha pengar för att frige oss och vi sade hela tiden att vi inte har några pengar. Det gjorde dem rasande, och de slog oss konstant. Vi var deras slavar. Men så plötsligt sade de en dag: ”Ni är fria. Ni kan återvända hem.”

Efter ett par dagar i sina respektive hemländer för att vila ut har bägge nu återvänt till Nigeria. De säger sig ha förlåtit kidnapparna och ber för deras omvändelse.

– Jag började be för dem samma dag de förde bort oss. Jag bad att de skulle inse att det de gör inte är rätt. Jag har också förlåtit dem för länge sedan, säger Melchor Maharini.

Även prästen fader Marcellinus Obioma Okide frigavs i slutet av förra veckan, efter att ha varit bortförd i ett par dagar, då hans överordnade i Enugu stift betalat en ospecificerad lösensumma som kidnapparna begärt. Kidnappning av präster och ordensfolk blir allt vanligare i Nigeria, och enbart i fjol kidnappades trettio präster medan fyrtio dödades.

(Catholic News Agency)