Efter fyra år: ny biskop av Helsingfors stift

Msgr Ramón Goyarrola Belda (till vänster) med ärkebiskop Julio Murat, apostolisk nuntie. Foto: www.fides.katolinen.fi

Påven Franciskus har i dag utnämnt fader Ramón Goyarrola Belda till biskop av Helsingfors. Msgr. Ramon, på finska Raimo, är präst i Opus Deis personliga prelatur, och har fram till nu varit generalvikarie i Helsingfors stift.

Efter fyra års vakans kom i dag det efterlängtade beskedet för de sexton tusen katolikerna i Finland: påven Franciskus har utsett fader Raimo Goyarrola till biskop av Helsingfors stift.

Msgr. Ramón Goyarrola Belda föddes den 20 juli 1969 i Bilbao i Spanien. 1987 blev han medlem i Opus Deis presonprelatur, tog senare en examen i medicin och kirurgi vid universitetet i Navarra och genomförde därefter sina präststudier vid universitet Santa Croce i Rom där han erhöll en doktorsexamen i dogmatisk teologi. I september 2002 vigdes han till präst och har fram tills i dag haft en rad uppgifter i Helsingfors katolska stift, senast som generalvikarie.

”En fantastisk präst”

Biskopsvikarie för evangelisation i Stockholms katolska stift, msgr Andrés Bernar Borda, är bekant med fader Raimo Goyarrola Belda, och uttrycker stor glädje över påvens val.

– Jag lärde känna Raimo när vi båda var unga läkarstudenter, säger msgr Andrés Bernar Borda. Efter prästvigningen träffades vi igen i Sevilla där vi båda började att tjänstgöra som präster och har haft mycket kontakt, sedan vi båda flyttat till Norden. Han ville bli riktig finländare och lärde sig språket förvånansvärt fort och bytte även namn till Raimo.

– Som läkare brann han för livet och ägnade sig åt att skriva viktiga texter om livets värdighet samt att samla olika krafter från andra läkare och medlemmar från andra samfund för att ha en röst både i samhället och i den politiska debatten om eutanasi. Jag är säker på att han kommer att bli en fantastisk biskop. Energi, entusiasm, tro och hopp saknar han inte. Men vi kan hjälpa honom med våra förböner.

Stiftets biskopsvikarie för kyrkorättsliga frågor, msgr Jorge de Salas, instämmer.

– Fader Raimo är en exceptionell person. En fantastisk präst. Han kombinerar djupt personlig andlighet med social kompetens till hundra procent., och han älskar Finland. Han är öppen och en sann ekumen. Vän till alla. Med honom har jag skrattat högt och länge.

– Jag ber för hans nya uppgift som biskop som jag är säker han tar emot med ödmjukhet. För mig representerar han den typ av präster som påven Franciskus kännetecknar som de ”som luktar får” eftersom han lever för andra. Jag blev mycket glad när jag fick läsa nyheten om utnämningen, och jag gratulerar våra finska katolska och icke-katolska medbröder och -systrar till detta.

(Vatican News)