Kyrkan uppmanar till bön och fasta i dag

Foto: Wikimedia Commons

Påve Franciskus uppmanar alla troende att i dag den 17 oktober be och fasta för fred i Israel och Palestina, i linje med ett initiativ från patriarken av Jerusalem, kardinal Pierbattista Pizzaballa.

– Jag fortsätter att med stor sorg att följa vad som händer i Israel och Palestina, sade påven i samband med Angelusbönen i söndags.

– Jag tänker på de många… särskilt på barnen och de äldre. Jag förnyar min vädjan om att befria gisslan och ber intensivt för att barn, sjuka, äldre, kvinnor och alla civila inte ska falla offer för konflikten. Humanitär rätt ska respekteras, särskilt i Gaza, där det är brådskande och nödvändigt att säkerställa humanitära korridorer och att komma till hjälp för hela befolkningen. Bröder och systrar, många har redan dött. Snälla, låt inget mer oskyldigt blod utgjutas, varken i det heliga landet eller i Ukraina eller på någon annan plats! Nu räcker det! Krig är alltid ett nederlag, alltid!

– Bön är den ödmjuka och heliga kraften för att motsätta sig den djävulska kraften i hat, terrorism och krig. Jag inbjuder alla troende att förena sig med kyrkan i Heliga landet och ägna tisdag den 17 oktober åt bön och fasta.

Erbjuder utväxling

Det var kardinal Pizzaballa, överhuvud för katoliker som följer latinsk rit i Israel, Palestina, Jordanien och Cypern, som i ett öppet brev från alla Israels biskopar i slutet av förra veckan uppmanade till eukaristisk tillbedjan, rosenkransbön eller annan bön åtföljt av fasta i dag tisdag. I går gjorde även kardinal Pizzaballa under en intervju klart att han erbjuder sig att utväxlas mot Hamas gisslan.

– Om det gör att barn blir fria och kan återvända hem, så skulle det inte vara något problem. Jag för min del är redo.

(Vatican News, Catholic Herald)