Min bokvärld

Kerstin Ekman, Albert Bonniers Förlag, 2023

Det är en märklig bok som Kerstin Ekman har givit ut i höst, märklig och mäktig. Som en av Sveriges mest respekterade författare vågar hon dra läsarna med sig på en vandring genom hela hennes alldeles egna bokvärld. Denna intressanta vägsträcka leder från stadsbiblioteket i Katrineholm, dit hon som barn ivrigt skuttade iväg, fram till detta år då hon som nittioåring njuter av promenader i den älskade skogen samt förstås kvällarnas lässtunder.

Bokens fyrahundra sidor är uppdelade i tjugofyra kapitel som alla har en erkänd författare i centrum, som Homeros, Moa Martinson, Tjechov. Deras livsverk inspirerar Kerstin Ekman att ge uttryck för egna upplevelser, tankar om dåtid och nutid, skönlitteraturens betydelse samt jämförelser klassiska verk emellan. Ja, det är allmänbildande och inspirerande för läsaren även om det kan vara svårt att hålla reda på alla människor som nämns, både verkliga och fiktiva. Det hundratal källor som nämns i boken finns angivna på slutsidorna. Ett kapitel i taget kan rekommenderas!

Det är stort att författaren lyckats behålla så många bokverk i sitt minne. Hon berättar att hon haft glädje av sina omläsningar. Man mognar, får nya intryck, vidgar perspektiven, menar hon. Hon har också hämtat inspiration till sitt eget skrivande och levt sig in i de litterära personernas levnadsöden och tankar. Hon engageras av kvinnoliv genom historien, värnandet om naturen, av vänskap och inblickar i kristet liv.

Som ett av flera avståndstaganden till orättfärdighet och våldshandlingar berättar hon om hur våra ”företagsamma förfäder” på 700-talet plundrade och mördade de kristna på ön Lindisfarne. Med detta exempel utmanar hon alla svenskar som är stolta över de käcka vikingarna – ”män som plundrade, stympade, mördade och stal”. Oj, det blev en tankeställare!

Kerstin Elworth