Kris för västvärldens äldsta kloster

Foto: Saint Maurice kloster

Augustinkorherrarnas kloster Saint Maurice i kantonen Valais i västra Schweiz brukar räknas som västvärldens äldsta bestående kloster. Det grundades redan 515 men står nu inför en av de största kriserna genom historien.

Klostrets abbot, som är medlem i den schweiziska biskopskonferensen, avslöjades i september vara en av de sex kyrkliga företrädare, vilkas agerande kommer att vara föremål för en kommande kanonisk undersökning, som beställts av Vatikanen. Abbot Jean Scarcella kungjorde att han tills undersökningen, som leds av biskopen av Chur Joseph Bonnemain, är färdig, kommer att dra sig tillbaka från sitt ansvar som abbot, och klostrets prior Roland Jaquenoud kommer under tiden att ta över.

Förra veckan kungjorde dock klostret att även Jaquenoud kommer att träda tillbaka efter att det riktats anklagelser mot honom, och åtta andra bröder vid klostret varav fem är i livet, om sexuella övergrepp som ska ha skett mellan 1995 och 2005. Priorn har förnekat alla anklagelser.

Händelserna är ett hårt slag mot klostret, som sedan en tid sett antalet bröder reduceras markant. Omkring trettio bröder är nu verksamma i klostret, men liksom i många andra kloster i Europa är medelåldern hög.

(The Pillar)