Vill sätta strålkastarljuset på landets blasfemilag

Biskop Samson Shukardin (i mitten). Foto: Katolska biskopskonferensen i Pakistan.

Den nyvalda ordföranden för den katolska biskopskonferensen i Pakistan, biskop Samson Shukardin, kommer att prioritera landets orättfärdiga blasfemilagar, berättar han i en intervju.

En agenda med ”rättvisa och fred” som en av de högsta prioriteringarna, vilket omfattar att rättframt kritisera landets kontroversiella blasfemilagar, som kritiker menar missbrukas för att förtrycka trosminoriteter. Det är vad biskop Samson Shukardin av Hyperabad, som för ett par veckor sedan valdes till ordförande för den katolska biskopskonferensen i Pakistan, kommer att prioritera i sin nya roll.

– Mitt uppdrag är att höja min röst och ge hjälp och undsättning till oskyldiga offer, säger han i en intervju med nyhetstjänsten Crux.

I intervjun poängterar biskop Shukardin att de anti-kristna krafterna i Pakistan inte finns överallt.

– Vi tar upp detta med regeringen med jämna mellanrum, och de stöder oss helt. De anti-kristna krafterna finns bara på vissa håll.

Kidnappas och tvingas konvertera

Bland konkreta svårigheter nämner biskopen de kidnappningar av unga kristna flickor som sker med jämna mellanrum, när flickor kidnappas, tvingas konvertera till islam och sedan gifta sig muslimskt.

– Kyrkan måste sträva efter rättvisa för de familjer och flickor som faller offer för detta.

Andra svårigheter biskop Shurkardin nämner är utbildning, då långt de flesta av landets kristna tillhör en ekonomiskt och kulturellt marginaliserad del av samhället.

– De är de svagaste av de svaga. Vi har inte något katolskt universitet, vilket är en stor nackdel.

Katolska kyrkan i Pakistan är uppdelad i sex stift och ett apostoliskt vikariat, och omfattar knappt en och en halv miljon troende, färre än en procent av landets invånare.

(Crux)