Biskop Rolando Álvarez friad efter ett års fängelse

Foto: Wikimedia Commons

Den nicaraguanska biskopen Rolando Álvarez, som suttit frihetsberövad sedan augusti 2022, har frigetts.

Biskopen, som dömdes till tjugosex års fängelse i februari i fjol efter ett halvår i husarrest, friades i helgen tillsammans med biskop Isidoro del Carmen Mora Ortega, femton präster och två seminarister. Biskop Mora fängslades i december efter att ha bett för biskop Álvarez i en mässa. Samtliga landsförvisades genast.

Arton av de frigivna befinner sig nu i exil i Vatikanen, dit de anlände i går. En av prästerna stannade av oklar anledning i Venezuela. Många av de frigivna prästerna var i hög ålder och med skör hälsa. Enligt lokala människorättsaktivister hade de fängslats som ett sätt för Nicaraguas regim att utöva tryck på Heliga stolen inför biskopsutnämningar i landet, som regimen ville ha inflytande över.

(Vatican News, The Pillar)