Kanada: assisterat självmord för psykiskt sjuka skjuts upp

Foto: Wikimedia Commons

Den 17 mars 2024 hade länge framhållits som det datum då assisterat självmord för psykiskt sjuka skulle röstas igenom i Kanada. I sista stund har nu regeringen beslutat att skjuta upp beslutet i tre år.

Det var efter att ha konsulterat med landets alla provinser samt organisationer för psykiskt sjuka, som Kanadas hälsominister nyligen kungjorde, att det omdiskuterade beslutet att göra assisterat självmord möjligt även för patienter med psykisk sjukdom skjuts på framtiden. Enligt hälsominister Mark Holland hade samtliga regioner meddelat, att sjukvårdssystemet inte är redo; framför allt råder det brist på psykiatrer. Ministern meddelade på en presskonferens, att han är fast besluten att införa förändringen, och att det federala parlamentet under 2026 kommer att hålla i en översyn inför den förväntade expansionen 2027.

– Genom att fastställa en tidslinje på tre år indikerar vi att systemen måste flyttas mot att vara redo om två års tid.

Att möjliggöra assisterat självmord för patienter enbart på grund av psykisk sjukdom har sedan flera år varit ett prioriterat mål för landets liberala regering, och kommer att göra landets lagstiftning på området en av de mest tillåtande i hela världen. 2016 tilläts assisterat självmord, under benämningen Medical Aid in Dying, för döende och dem som lider av svår smärta. 2021 expanderades lagen till att omfatta alla som lider av svår eller obotlig sjukdom.

(National Catholic Register, Global News, New York Post)