Father Stu

Rosalind Ross (regi),  USA, 2022 (Netflix)
I rollerna: Mark Wahlberg, Mel Gibson, Jackie Weaver

Stuart Long är en vilsen och trasig själ när han bestämmer sig för att avsluta sin boxningskarriär för att istället bli filmstjärna i Hollywood. Lättare sagt än gjort, ja, men entusiasmen och energin hos Stu är det inget fel på. Hans liv tar dock en helt annan vändning när han blir blixtförälskad i den vackra Carmen, som råkar handla i matbutiken Stu arbetar i. Han lyckas ta reda på att hon är engagerad i den lokala katolska kyrkan, en miljö han inte har något som helst samröre med sedan tidigare.

När Carmen ställer som krav att Stu måste vara döpt, om de ska kunna inleda en relation, tvekar han inte en sekund och anmäler sig till den förberedande undervisningen. Kärleken till Carmen har öppnat en dörr i Stus hjärta och han blir mottaglig för trosundervisningen, samtidigt som han har en oborstad, frispråkig, men ändå ärlig, attityd till vad prästen säger.

En allvarlig trafikolycka där Stu är nära att omkomma blir avgörande. Upplevelsen påverkar honom på djupet och får honom att nu vilja bli präst istället. Också lättare sagt än gjort. Men Stu är som han är: obeveklig. Innan filmen är slut har han blivit Father Stu, med en alldeles speciell förmåga att nå folk med evangeliet – kanske tack vare allt lidande han gått igenom i sitt liv. Han dör 2014 i sviterna av en muskelförtviningssjukdom.

Filmen, som ändå är en mycket förenklad berättelse om Stuart Longs liv, åskådliggör hur till synes osannolika livsberättelser faktiskt kan bli verkliga när Gud rör vid människor. Kyrkan är full av sådana exempel.

Det finns önskan hos hans vänner om en saligförklaringsprocess. Inte omöjligt att det kommer att bli så, med tanke på envisheten hos Father Stu.

Mattias Lindström